Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dilluns, 31 de juliol del 2023


AMB CAMES QUE RODEN (152)


«Nous requeriments per a l’accès de les persones amb discapacitat a la jubilació anticipada»

El Govern d’Espanya tracta de facilitar l'accés a la pensió per jubilació a les dones i homes amb discapacitat mitjançant la promulgació del Reial decret 370/2023, de 16 de maig, pel qual es modifica el Reial decret 1851/2009, de 4 de desembre, pel qual es desenvolupa l'article 161.bis de la Llei general de la Seguretat Social quant a la anticipació de la jubilació dels treballadors amb discapacitat en grau igual o superior al 45%.

La modificació més important que inclou l’esmentat Reial Decret és la del període d’anys cotitzats que s’exigia fins ara, a les persones amb una discapacitat certificada superior al 45 per cent, per a poder sol·licitar la jubilació de manera anticipada. El mínim estava fixat en 15 anys treballats des que se’ls hi diagnosticava. D’ara en endavant només caldrà haver desenvolupat un treball, amb la corresponent cotització, durant 5 anys.

Un altre canvi important en els requeriments per a jubilar-se anticipadament és que a partir d’ara per a calcular el 45 per cent de grau de discapacitat, imprescindible per a iniciar la tramitació, es podran sumar els percentatges causats per dos tipus diferents de patologies. Així mateix també seran més senzilles les gestions tant de l'acreditació com de l'actualització de les patologies, ja que serà suficient un informe mèdic que acredite que s'ha patit alguna de les malalties requerides per a accedir a la jubilació anticipada. Amb anterioritat, calia un informe de l’Imserso o de l'organisme corresponent de la Comunitat Autònoma en què s’hi gestionava.

Les discapacitats que poden ser causa de la reducció de l'edat de jubilació, a partir de l'1 de juny del 2023, són les següents: a) discapacitat intel·lectual; b) paràlisi cerebral; c) anomalies genètiques: síndrome de Down, síndrome de Prader Willi, síndrome de la X fràgil, osteogènesi imperfecta, acondroplàsia, fibrosi quística i malaltia de Wilson; d) trastorns de l'espectre autista; e) anomalies congènites secundàries a Talidomida; f) seqüeles de pòlio o síndrome postpòlio; g) dany cerebral (adquirit): traumatisme cranioencefàlic, seqüeles de tumors del SNC, infeccions o intoxicacions; h) malaltia mental: esquizofrènia, trastorn bipolar; i) malaltia neurològica: esclerosi lateral amiotròfica, esclerosi múltiple, leucodistròfies, síndrome de Tourette i lesió medul·lar traumàtica.

Aquests canvis en les normes per a possibilitar que els treballadors i treballadores, amb una discapacitat acreditada de més del 45 per cent, del règim general de la Seguretat Social, puguen optar a la jubilació anticipada és una manera de compensar la menor esperança de vida d’aquest sector de la ciutadania. Tal com vam publicar en un dels nostres articles anteriors, l’Informe global sobre l'equitat sanitària per a les persones amb discapacitat (Global report on health equity for persons with disabilities), elaborat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), assenyala que el risc de morir més joves que tenen aquestes persones, en comparació amb les que no tenen cap discapacitat, pot arribar fins a 20 anys de diferència.

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot