Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimarts, 24 d’octubre del 2023

 


AMB CAMES QUE RODEN (153)

«L’esterilització de dones i menors amb discapacitat»

El proper 25 de novembre es tornarà a commemorar el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència contra les Dones amb l’objectiu de recordar a la societat la gravetat d’una qüestió que, per desgràcia, segueix més vigent que mai. I, com a exemple, els assassinats de dones que no cessen. L’esmentada data es va elegir en record de la mort violenta de les tres germanes Mirabal (Patricia, Minerva i María Teresa), també conegudes com Las Mariposas, activistes polítiques assassinades el 25 de novembre del 1960 a la República Dominicana sota la dictadura de Rafael Leonidas Trujillo.

En el cas de les dones amb diversitat funcional la violència masclista, que es manifesta de diverses maneres, segueix estant molt invisibilitzada. I una de les causes principals d’aquesta manca de visibilitat és que, massa sovint, les seues circumstàncies personals de dependència, aïllament, etc., impedeixen el seu accés als recursos necessaris per denunciar-hi. I això que s’ha de reconèixer que aquests darrers anys s’han fet passes endavant perquè aquelles dones amb discapacitats que causen més dificultats per a comunicar-se puguen fer-ho a través de Whatsapp i altres mitjans dirigits a col·lectius més concrets.

Una de les violències que afecten les dones amb diversitat funcional és l’esterilització forçada, una pràctica que continua sent legal en bona part dels estats integrants de la Unió Europea. Fins ara, només nou països que hi formen part –entre els quals s’hi compta l’Estat espanyol- havien legislat per a penalitzar una intervenció quirúrgica que és contrària als manaments tant del Conveni del Consell d'Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica –també conegut com Conveni d’Istanbul-, com de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Aquest proppassat estiu, en el debat del Projecte de resolució legislativa del Parlament Europeu sobre la proposta de Directiva del Parlament Europeu i del Consell sobre la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, es va aprovar l’esmena 21 que fa referència a l’esterilització forçada en la qual es diu, entre altres coses, que «l'esterilització forçada, coercitiva o en qualsevol manera involuntària és una pràctica nociva i d'explotació que elimina la capacitat de les víctimes per a reproduir-se sexualment, sovint té greus conseqüències per a la salut física, psicològica i social de la persona, i es duu a terme amb la finalitat d'exercir control social sobre les dones i les menors i la seua sexualitat. Viola drets fonamentals com els drets a la dignitat, la integritat física i la privacitat, no respecta el requisit que es done un consentiment lliure i informat i es reconeix com una forma de tortura i maltractament». I al final de la citada esmena es conclou que «ha de posar-se l'accent principalment en el consentiment previ i informat de les dones o les menors per a sotmetre's a esterilització. El consentiment de les dones o les menors no ha de substituir-se pel consentiment d'un tutor legal. Les disposicions sobre esterilització forçada establides en la present Directiva no cobreixen les intervencions mèdiques o els procediments quirúrgics d'urgència que es duen a terme, per exemple, amb la finalitat d'ajudar a una dona salvant-li la vida».

De superar tots els tràmits parlamentaris, el que diu la Directiva s’hauria de reflectir en les legislacions de tots els Estats que formen part de la Unió Europea, ja que fins ara l'absència d'una legislació comuna ha deixat en mans de cada Estat membre la decisió d'il·legalitzar la pràctica d'obligar a esterilitzar a persones amb discapacitat.

Esperem que la Directiva tire endavant, i que països com la República Txeca, Hongria i Portugal canvien les seues lleis que, actualment, permeten l'esterilització de menors.

Tolerància zero a qualsevol manifestació de violència masclista!

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebotl (
(Butlletí Xarxa Isonomia. Núm. 53, pàg. 4. s 2023)