Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimecres, 19 de març del 2008

AMB CAMES QUE RODEN (18)

El proppassat mes de maig la Universitat Jaume I organitzà un curs sobre Accessibilitat en Espais Oberts i Àrees Recreatives, impartit per persones expertes en la matèria i adreçat, bàsicament, a tot l'alumnat de la UJI, però preferentment de les titulacions de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals: Enginyeria Tècnica Agrícoles, Enginyeria Industrial, Disseny Industrial i Arquitectura Tècnica, i a professionals de carreres tècniques i responsables en àmbits administratius i tècnics.
El curs va tocar quasi totes les vessants de l’accessibilitat, va explicar els conceptes “accessible” i ”adaptat”, va repassar el marc legislatiu i va arribar al disseny sense barreres. Al llarg del curs es va demostrar que és possible construir per a tothom, sense excepcions, que hi ha maneres d'integrar l’accessibilitat en les construccions de nova planta que no encareixen les obres, i que l’accessibilitat no està renyida amb l’estètica. És molt més econòmic i estètic incloure l’accessibilitat en els projectes originals que no haver-hi de fer modificacions posteriors.
Es va insistir en el fet que totes les mesures d'accessibilitat estan legislades, que cal que aquestes s’apliquen i que s’informe més dels requisits que ha de reunir una construcció perquè es puga catalogar d’accessible. Es va remarcar la importància del manteniment i revisió periòdics de totes les infraestructures per assegurar-ne el bon funcionament i la conservació de les característiques que les feien accessibles quan es van construir.
Aquesta mena de cursos s’haurien de fer més sovint per tal de conscienciar futures i futurs professionals que tindran en les seues mans el benestar de moltes persones que, sense obstacles, podran gaudir d’una bona qualitat de vida.
Enguany el Grup d'Investigació, Anàlisi i Treball sobre Discapacitat de la Fundació Isonomia, amb la intenció de seguir treballant per la igualtat d’oportunitats per a les persones amb diversitat funcional, està elaborant un manual per a denunciar l’incompliment de les normatives en matèria d’accessibilitat en edificis, vies publiques, etc., i recordar quines mesures de correcció s'han d'aplicar.

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot
(publicat al núm. 76 del VOX UJI. Setembre 2007)