Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimecres, 19 de març del 2008

AMB CAMES QUE RODEN (14)

La família és una part fonamental per totes les persones, ens cal sentir la seua estima i el seu recolzament durant tota la nostra vida per tal de gaudir d’un equilibri emocional el més estable possible. Les mares i els pares posen en nosaltres totes les seues esperances i fan tot allò que està en les seues mans per lliurar-nos una bona educació que ens permeta abastar els nostres objectius. Per açò mateix, perquè són el nostre tresor més valuós, quan es fan majors caldria atendre’ls millor i amb bona cosa d’afecte, com elles i ells ho fan amb nosaltres.
En el cas de les persones amb diversitat funcional –i sobretot si aquesta causa una dependència important que restringeix l’autonomia personal-, les mares i els pares encara són més importants perquè, a banda de ser el nostre suport vital, en certa manera arriben a convertir-se en els nostres braços i cames, a tothora de guàrdia per atendre les nostres necessitats sense fer palès el seu cansament. I quan nosaltres arribem a l’adultesa, i mares i pares senten el pas dels anys perquè han arribat a la vellesa i les seues forces comencen a fallar-los, encara trauen energies vés-hi a saber d'on per seguir atenent-nos sense voler recórrer a una tercera persona per tal de no alterar el nostre ritme de vida i preservar la intimitat familiar.
La mort d’una mare o d’un pare esdevé un trasbals encara més dur de superar per una persona afectada per una gran diversitat funcional quan depenem d’aquella per desenvolupar totes les nostres activitats i realitzar les necessitats bàsiques quotidianes. En cas que puguem seguir residint al nostre domicili habitual perquè encara ens quede el pare o la mare, llavors no hi ha més remei que a través de l'Assistència Social demanar una persona perquè ens ajude. Però no és tan fàcil com hauria de ser... comencen a demanar-nos molta paperassa i fins que ens aproven l’ajuda poden passar molts mesos, perquè hi ha documents que tarden a arribar, o algun certificat que s’ha de rectificar perquè no estava ben fet... I mentrestant sobrevivim com podem, si es té la sort de comptar amb família i persones amigues que ens ajuden a seguir endavant.
Tot açò creiem que es podria evitar si hi haguera un protocol d'actuació que s’activara automàticament només comunicar la mort de la mare o del pare d’una persona amb una gran diversitat funcional. Un protocol que reduïra els tràmits burocràtics, que evitara cues de tres i quatre hores per haver d’aconseguir un certificat de defunció, que tot plegat fera més fàcil la superació d’una situació tan delicada i que engegara els mecanismes pertinents perquè rebérem totes aquelles ajudes que ens calen.

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot
(publicat al núm. 68 del VOX UJI. Novembre 2006)