Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimecres, 19 de març del 2008

AMB CAMES QUE RODEN (12)

Si preguntàrem què és la vida independent segur que ens respondrien que és viure independentment, pel seu compte, sense donar explicacions a ningú... També rebríem respostes més agosarades i ens dirien que, simplement, és fer el que et dóna la gana quan et passa pels nassos...
Fa mesos vam publicar en aquest mateix espai les conclusions a què va arribar el Grup d'Indagació, Anàlisi i Treball sobre Discapacitat (GIAT-D) en les seues sessions de 2005 sobre el tema de la vida autònoma en les persones amb discapacitat, i sobre el qual es continua treballant enguany. La definició de vida autònoma que fa el GIAT-D (capacitat de poder prendre les pròpies decisions sobre tot allò que ens afecta) és molt semblant a la que del terme vida independent fa el Foro de Vida Independiente (FVI) que bàsicament el defineix com el control sobre les nostres vides, reivindicant per a les persones amb diversitat funcional (discapacitat) l'autonomia moral, que aquesta sí que la podem exercir tothom -tret de qui tinga greument afectada la seua capacitat de cognició-, ja que no importa el grau de mobilitat reduïda que tinguem.
I del Foro de Vida Independiente, creat l'any 2001 per tres persones amb àmplia experiència en la col·laboració amb el món associatiu de persones amb diversitat funcional i disconformes amb l'anquilosament del mateix, us volem parlar. El FVI és un espai virtual mitjançant el qual estem en contacte les més de 400 persones que hi estem inscrites (5 residents en la província de Castelló), a través del qual intercanviem informació, denunciem aquelles qüestions que no ens pareixen justes, i que ens permet treballar conjuntament documents, que redacten membres del Foro, sobre temes relacionats amb la diversitat funcional i/o que ens afecten a l'hora de poder desenvolupar una vida independent com passa ara mateix amb la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
El Foro de Vida Independiente és l'estructura que representa en l'Estat espanyol la filosofia del Moviment de Vida Independent (MVI), nascut fa unes quatre dècades als Estats Units d'Amèrica gràcies a un grup de persones amb diversitat funcional que van decidir intentar desenvolupar les seues vides d'una manera independent i van prendre consciència que, igual que altres moviments de col·lectius discriminats d’aquella època (per exemple, el Moviment pels Drets Civils als Estats Units de la població afroamericana), hem de ser les pròpies persones afectades qui reivindiquem els nostres drets.
Us haureu adonat que utilitzem el terme diversitat funcional per a denominar al col·lectiu de dones i homes que manifestem algun tipus de discapacitat. Aquest terme, encunyat per membres del Foro de Vida Independiente, té l’objectiu de desterrar l'ús d'adjectius substantivitzats com ara invàlid, impedit, subnormal, minusvàlid, disminuït, discapacitat..., sempre amb un rerefons pejoratiu, amb els que se'ns ha qualificat des de la nit dels temps.
Els sotasignats hem decidit treballar per divulgar en la nostra zona la filosofia del MVI tot comptant amb el suport de la Fundació Isonomia, organitzadora de les VII Jornades de Treball en l’Àmbit Social, a celebrar el 13 de juny en la UJI, en les que participarem amb aquest objectiu.
Acabem aquest escrit amb el lema del Foro de Vida Independiente:
NO RES SOBRE NOSALTRES SENSE NOSALTRES!

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot
(publicat al núm. 65 del VOX UJI. Juny-Juliol 2006)