Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimarts, 19 de juny del 2012


AMB CAMES QUE RODEN (43)

Sabem que són temps de crisi. Una crisi creada en instàncies llunyanes de les ciutadanes i ciutadans als quals més estan afectant les nefastes conseqüències d’aquesta. Apurant el nostre sentit de la solidaritat, com a persones no culpables d’aquesta situació, podem acceptar que són necessàries les «retallades» per eixir de la recessió econòmica que afecta tot el planeta; però no és just que sempre pague els plats trencats la ciutadania que té menys recursos.
El proppassat dia 3 de maig es va publicar al Butlletí Oficial de la Província de Castelló la normativa aprovada per l’Ajuntament de Castelló de la Plana per la qual les persones amb diversitat funcional hauran de pagar per usar el servei municipal de transport adaptat, servei que fins ara era totalment gratuït. Això suposarà per a cada usuari o usuària una mensualitat de 15 a 60 euros, segons els ingressos familiars, per l’ús habitual d’aquest transport o de tres euros per trajecte si se’n fa un ús esporàdic. A més, si el desplaçament és a un altre municipi, amb un màxim de 20 km, el preu serà de 15 euros.
Aquest mitjà de transport és essencial perquè les persones amb diversitat funcional realitzem les nostres activitats ja siga a l’àmbit acadèmic, laboral o d'oci –a banda de les relacionades amb serveis de salut- per la qual cosa la imposició d'aquesta taxa afectarà la quotidianitat dels que utilitzem habitualment aquest mitjà de transport adaptat ja que els ingressos de la majoria són baixos.
Des de l'Ajuntament de Castelló es justifica la mesura parlant d’igualtat distributiva, cosa que ens sembla molt bé. Però ja que parla d'igualtat, per què només ho fa a l’hora de fixar cànons i se n’oblida de fer real i efectiva la igualtat d’oportunitats, per exemple, en l’accessibilitat al servei d’autobusos -fins ara mateix gratuït per a pensionistes- al qual les persones amb mobilitat reduïda no tenim l’accés assegurat perquè, moltes vegades, les rampes que se suposa que adapten aquests vehicles no funcionen per manca de manteniment? Sense alternatives, les persones amb diversitat funcional tornarem a quedar excloses.
Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot
(publicat al núm. 129 de VOX UJI. Juny 2012)