Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimarts, 19 de juliol del 2022

 


AMB CAMES QUE RODEN (149)


«8 d’agost. Dia Internacional de l’Orgasme Femení»

Des del 2006 es commemora el Dia Internacional de l’Orgasme Femení. Sembla que aquesta iniciativa va nàixer a Esperantina, un poble de l’estat brasiler de Tocantins, arran que José Arimateia Dantas Lacerda, regidor de l’esmentada població, es va interessar en l’estudi realitzat per la Universitat Federal de Piauí, en el qual s’indicava que el 28% de les dones d’aquella regió eren incapaces d’arribar a l’orgasme. El regidor va concloure que aquests resultats mostraven una problemàtica greu de salut pública. La commemoració va ser creada per a obligar el poder públic a discutir qüestions de sexualitat, des de l'ejaculació precoç a la frigidesa, passant pel sexe i el plaer en l'adolescència i en la tercera edat. Des d'aquesta data, les discussions a Esperantina van reunir, en els primers anys, a quasi 500 persones en cada conferència, va assegurar Dantas en una nota al periòdic brasiler O Globo.

Al principi es va celebrar en altres dates i feia referència a l’orgasme en general, però aviat es va establir el 8 d’agost com a Dia Internacional de l’Orgasme Femení. Amb el pas del temps, i sobretot gràcies a les xarxes socials, es va popularitzar arreu del món aquesta data, tot i que hi ha països que commemoren aquesta diada en dates diferents.

Durant mil·lennis tot allò relacionat amb el sexe ha estat tabú i malgrat els avanços de les darreres dècades, quan fins i tot la sexualitat de les dones -la més reprimida pels posicionaments fal·locentristres i retrògrads de les majories socioculturals- ha tingut més oportunitats de ser objecte de debats i d’estudis, no es pot dir que parlar de sexe i, sobretot, de les teues experiències i dubtes siga un fet habitual i que no comporte desconsideracions, així com censures.

La sexualitat sempre s’ha mesurat des de les necessitats pròpies dels mascles i no cal més prova que es considere que l’acte sexual només es pot donar per finalitzat quan ells arriben al clímax. Segons les dades d’una investigació realitzada per una casa de joguines eròtiques sueca només el 46% de les dones assoleix l’orgasme tenint relacions sexuals, mentre que un 74% ho aconsegueix sempre que es masturba. Segons estadístiques, entre el 10% i el 15% d'elles no hi han arribat mai. Una altra dada reveladora: segons un estudi de la Universitat Brigham Young, el 43% d'homes heterosexuals tenen dificultats per identificar un orgasme femení. (elnacional.cat)

Si ens referim a les dones amb diversitat funcional, és complicat defugir els estereotips fixats com a veritats indiscutibles que tan perjudiquen –i en molts casos impedeixen- el lliure desenvolupament de la seua sexualitat. Aquests estereotips de vegades s’hi contradiuen perquè, d’una banda, sentencien que les dones amb alguna discapacitat són persones asexuades i es tendeix a infantilitzar-les de per vida, però d’altra banda qualifiquen les dones amb discapacitat intel·lectual, per exemple, com a éssers hipersexuals que es passen la vida pensant en el sexe.

Reivindicar el dret a expressar la seua sexualitat és tot un repte per a aquestes dones que, com més important és la seua situació de dependència derivada de la seua discapacitat, més condicionades estan les seues vides per les seues famílies o pel personal que les atén als centres residencials o a altres recursos assistencials. La reivindicació mínima d’un espai íntim per a poder «tocar-se» ja els representa un desgast davant les persones que hi han d’atorgar aquesta «gràcia», com si el dret a la pròpia intimitat no fora quelcom inherent a la dignitat humana; així que exigir el dret a l’orgasme per a aquestes dones és molt més que reclamar els seus drets sexuals, és una batalla més de les tantes lluites diàries que lliuren per assolir la igualtat d’oportunitats real i efectiva. És, a més, un crit de llibertat!

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot