Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimarts, 25 de gener del 2022


 AMB CAMES QUE RODEN (143)

«La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i l’Oficina de Vida Independent Sole Arnau Ripollés de Castelló»

L’any 2022 ha començat com va finalitzar el 2021: batent-se rècords de contagis de COVID-19 a causa de virulenta expansió de la variant òmicron. El Grup de Treball sobre Discapacitat de la Fundació Isonomia, reprenent les seues accions després del tradicional període de vacacions per les festes nadalenques i cap d’any, seguirà substituint les seues sessions de treball presencials per audiovisuals enregistrats per tal d’evitar situacions que representen un risc de contagi.

Per al primer audiovisual d’enguany, des del grup de treball, se li va proposar a l’Oficina Vida Independent (OVI) Sole Arnau Ripollés de Castelló la realització d’una xarrada sobre l’aplicació de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, així com un repàs de les activitats que ha dut a terme l’OVI de Castelló durant el seu primer any d’existència. Benito Pérez Agüera, coordinador d’aquesta, hi va acceptar la proposta i es va encarregar d’enregistrar l’aportació en format d’entrevista amb la col·laboració d’Anna Peñalver Bermudo, integrant de Cooperativa Transversal, que li va fer les preguntes.

Pérez Agüera opina que el desenvolupament de la Convenció és molt lent, atès què la visió «capacitista» de les persones amb diversitat funcional per part de la societat, les institucions i la classe política fa que no s’avance en la consolidació dels nostres drets, ni des del punt de vista del moviment de vida independent. Quant al terme «capacitisme», explica que s’entén com una forma d’opressió i discriminació de les persones pel fet de funcionar diferent, la qual cosa fa que se’ns valore segons una sèrie de capacitats totalment productives, en lloc de tenir clar que tota vida humana té un valor i, per  tant, totes les persones hem de participar en igualtat de condicions. El problema no som nosaltres sinó en com està construïda la societat i eixa mentalitat mèdic rehabilitadora, eixa mentalitat cuidadora, que segueix vigent en la societat.

A la pregunta de quines coses no s’estan implementant bé en relació als mandats de la Convenció, Pérez Agüera contesta que en general, si s’analitza article per article, té clar que s’està avançant molt poc. No obstant això, sí que s’està «venen» molt bé que s’adapta. Per exemple, en el cas de l’educació inclusiva s’està «venen» que s’avança cap a aquest model educatiu i que s’està deixant de banda l’educació especial, però els mitjans de suport es confonen. Per començar, és molt difícil que hi haja una educació inclusiva quan molts dels centres no són accessibles.

A propòsit de l’accessibilitat, se suposa que des del 5 de desembre del 2017 tots els accessos, tots els entorns, tots els edificis, tots els serveis, tots els mitjans de comunicació, tota la informació, haurien de complir en matèria d’accessibilitat universal i ser accessibles per a totes les persones. Però no s’arriba ni al 30%. Sí que s’avança molt en l’accessibilitat física, però en les necessitats de les persones amb diversitat intel·lectual o diversitat sensorial no es fan les adaptacions necessàries.

D’altra banda, en la qüestió del desenvolupament de la vida independent, que recull la Convenció en l’article 19 i que és el tema que més treballa l’OVI de Castelló, Pérez Agüera qualifica la situació de caòtica. Sí que és veritat que s’han atès els requeriments de l’OVI i que a començaments de 2020 es va publicar la instrucció –que s’ha anat actualitzant successivament, la darrera vegada el proppassat octubre -, que regula la prestació de l’assistència personal, que és el suport que necessitem les persones que no arribem per nosaltres mateixa a fer certes activitats de la vida quotidiana. No obstant això, Pérez Agüera també assenyala que aquesta legislació també queda marcada pel tarannà «capacitista», per eixe model mèdic rehabilitador i «assistencialista» basat en les cures, creant una confusió de figures d’assistència personal que en molts casos estan allunyades de la filosofia de la vida independent, de la qual va nàixer la idea de l’assistència personal, l’objectiu  de la qual no és altre que cada persona puga prendre totes les decisions que afecten la seua vida sense importar la seua situació de dependència a l’hora de realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.

Així mateix, Pérez Agüera afirma que tampoc s’està complint el procés de desinstitucionalització de les persones amb diversitat funcional tal com recomana el Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides en l’Observació general número 5 (2017) sobre el dret a viure de forma independent i a ser inclòs en la comunitat. La mateixa Comissió Europea li ha fet un toc d’atenció a l’Estat espanyol recordant-li que no es poden invertir fons europeus en institucionalització, ni en la creació de noves places residencials ni en cobrir-hi les vacants.

Quant a les activitats de l’OVI de Castelló explica que el seu primer any d’existència ha sigut molt intens, en el qual s’ha passat de ser un projecte recolzat per la Cooperativa Transversal –que segueix sent una aliada necessària- a comptar amb una seu física, que és molt important per a poder atendre les persones interessades. Afirma que ja s’ha convertit en una referència en l’àmbit provincial com a punt d’informació del que representa l’assistència personal, a més d’esdevenir una mena de pont entre els serveis i l’àmbit rural. Gràcies a això, moltes persones amb diversitat funcional que potser s’haurien d’haver traslladat a residir a la capital per no comptar amb alternatives de suport als seus municipis, ara es poden quedar en l’entorn on hi volien viure i fins i tot contracten a gent de la mateixa zona com a assistent o assistenta personal. També destaca la formació que s’ha fet des de l’OVI a les treballadores socials de la província de Castelló sobre què és l’assistència personal, a més de formar-les en la filosofia de la vida independent, perquè puguen informar a la ciutadania interessada de manera correcta.

Pérez Agüera fa un record molt especial a la companya Sole Arnau Ripollés, que ens va deixar la proppassada tardor, el nom de la qual ha passat a formar part de la denominació de l’OVI de Castelló en reconeixement a tota la labor que va fer com a impulsora, juntament amb Javier Romañac, Manuel Lobato i altra gent que van posar en marxa la filosofia de vida independent en l’àmbit estatal. Sense Sole Arnau l’OVI de Castelló no seria, ara com ara, el que és.    

L’audiovisual, que porta per títol «La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i l’Oficina de Vida Independent Sole Arnau Ripollés de Castelló», està disponible en la pàgina web del Grup de Treball sobre Discapacitat Isonomia (en l’enllaç I seminario 25/1), en el Facebook del Grup i també en YouTube. Us recomanem que dediqueu poc més de mitja horeta a veure’l i escoltar les paraules de Benito Pérez Agüera.

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot