Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimecres, 30 d’abril del 2025

 



«AMB CAMES QUE RODEN» (159)

«Conferència Internacional sobre com combatre la violència contra dones i xiquetes amb discapacitat»

El proppassat 21 de març va tindre lloc la Conferència Internacional sobre com combatre la violència contra dones i xiquetes amb discapacitat, organitzada per la Fundació CERMI Dones, amb l’objectiu de crear un espai per a l'intercanvi de bones pràctiques i lliçons apreses en la lluita contra les violències que afecten a aquests col·lectius tan vulnerables. Perquè són múltiples les violències, com fa palès una anàlisi que s’hi va presentar sobre la situació actual de les dones i xiquetes amb discapacitat, en la qual s’assenyala que tenen més probabilitats de patir violència física, sexual i psicològica en comparació amb aquelles sense discapacitat. «Això ha de ser reconegut i abordat des de les institucions», va remarcar Margarita Guerrero Calderón, directora general de l'Institut de la Joventut (INJUVE), durant la sessió inaugural.

La presidenta de la Fundació CERMI Dones, Concha Díaz Robledo, va ressaltar el paper de l'entitat en la defensa dels drets de les dones i xiquetes amb discapacitat, així com de les seues cuidadores, en els seus més de deu anys de trajectòria. «Ens queda molt per fer, però també molt de camí fet. Hem contribuït a reformes clau, com la de l'article 49 de la Constitució o la tipificació penal de l'esterilització forçada», ha recordat.

María Rosa Martínez Rodríguez, secretària d'Estat de Drets Socials, per tancar la inauguració de l'esdeveniment, va incidir en la gravetat de les dades: «El 20,7% de les dones amb discapacitat han patit violència física o sexual per part d'alguna parella. El 12% ho ha fet en raó directa de la seua discapacitat». Martínez Rodríguez va anunciar que el Govern ultima un Pla específic per a dones i xiquetes amb discapacitat des de la Direcció General de Discapacitat, i va reafirmar el compromís del Ministeri amb les conclusions que s'extragueren de la Conferència Internacional. No obstant això, Ana Peláez Narváez, vicepresidenta de la Fundació CERMI Dones i del Comitè de la CEDAW (ONU), en la seua intervenció va fer un crit d'atenció: «El primer que hem de dir és que no sabem res. Hi ha més de dos milions i mig de dones amb discapacitat a Espanya, però no tenim dades sobre la violència que patim». D’aquesta manera va retraure la manca de dades oficials sobre la violència que afecta les dones amb discapacitat, reclamant una macroenquesta estatal accessible per a poder dissenyar polítiques públiques eficaces.

En el transcurs de l’esmentada Conferència es van compartir testimoniatges de supervivents que van relatar les seues experiències, la qual cosa va ajudar a humanitzar el tema i ressaltar la urgència d'implementar mesures adequades. Així mateix, es va debatre sobre diverses iniciatives i programes exitosos implementats a diferents països per a prevenir i respondre a la violència contra aquestes dones i xiquetes. Això inclou enfocaments interseccionals que consideren tant la discapacitat com el gènere.

Per concloure la conferència, es van formular recomanacions concretes per a millorar les polítiques públiques i els serveis destinats a protegir les dones i xiquetes amb discapacitat, així com per a fomentar el seu apoderament. Alhora que es va fer una crida a tots els actors socials relacionats, incloent-hi governs, organitzacions no governamentals, serveis socials i l'àmbit judicial, perquè assumisquen un compromís actiu en l'erradicació de la violència contra dones i xiquetes amb discapacitat, per a abordar de manera integral el problema i promoure una societat més inclusiva i equitativa.

El contingut íntegre de la conferència està disponible a YouTube.

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot
(publicat al Butlletí Xarxa Isonomia. Núm. 59 pàg. 4. Juny 2025)