Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimarts, 22 de juny del 2021

 


AMB CAMES QUE RODEN (138)

«Les virtuts de l’esport adaptat»

Fer esport per plaer és bo. La seua pràctica aporta múltiples beneficis, tant físics com mentals, si cada persona elegeix de manera correcta l’especialitat i la intensitat adequada a les seues característiques corporals, estat de salut, edat, etc. D’altra banda, hi ha gent que converteix la pràctica esportiva en una activitat professional que, així, esdevé el seu mitjà de vida. Si ens centrem en la població amb diversitat funcional, la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que en el seu article 30 parla de la participació en la vida cultural, les activitats recreatives, l'esplai i l'esport, fa menció de les mesures que han d’adoptar els estats per tal que puguen participar en igualtat de condicions amb les altres persones en les activitats esportives generals i a tots els nivells. Perquè l’esport adaptat a la diversa casuística de les dones i homes que manifesten alguna diversitat funcional, a banda de representar una manera de fer exercici -amb els beneficis derivats que són els mateixos que per a la resta de ciutadania-, en el seu cas representa una via de socialització molt important. I ja és ben sabut com és de bàsic per al benestar i desenvolupament dels éssers humans socialitzar.

Tot i les recomanacions de la Convenció i les iniciatives, tant polítiques com socials, nascudes des de diferents àmbits, les dificultats amb les que s’hi topen les persones amb diversitat funcional a l’hora de voler practicar activitats esportives són abundoses. Començant pels gimnasos i acabant per altres recintes destinats a tals menesters, n’hi ha pocs que puguen catalogar-se com a totalment accessibles i que, de veritat, estiguen preparats per a realitzar exercici sense cap tipus d’inconvenients. Avui dia moltes persones amb diversitat funcional aposten per dedicar-se a l'esport professional malgrat totes les barreres que s‘hi troben pel camí, que en el cas de les dones encara solen ser més freqüents i variades, fet que augmenta el mèrit dels seus assoliments esportius.

La màxima expressió de l’esport adaptat, a banda dels campionats continentals i mundials de cada especialitat, són els Jocs Paralímpics que se celebren cada quatre anys. Es conta que una competició de tir amb arc per a veterans de la Segona Guerra Mundial que patien danys a la medul·la espinal, organitzada l’any 1948 pel doctor Ludwig Guttmann, un metge que treballava en un hospital a la ciutat anglesa de Stoke Mandeville, en va ser l’origen. Després d’esdevenir competició internacional l’any 1952, va ser a partir de Roma 1960 quan els Jocs Paralímpics van començar a celebrar-se al mateix país que allotjava els Jocs Olímpics. Seül 1988 va significar la següent passa important en la consolidació d’aquest esdeveniment esportiu perquè des d’aleshores s’utilitzen les mateixes instal·lacions i recintes per a totes dues competicions, amb diferència de pocs dies.

Com que l’edició dels Jocs Paralímpics prevista per al proppassat 2020 es va haver d’ajornar per la virulència de la pandèmia de la COVID-19, per fi serà aquest proper estiu -en concret, del 24 d’agost al 5 de setembre de 2021- quan tindran lloc els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020. Segons va declarar Seiko Hashimoto, presidenta del Comitè Organitzador, «Tòquio 2021 defensa la “unitat en la diversitat” com un concepte important dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2021. Ha fet diversos esforços a aquest efecte juntament amb el Comitè Olímpic Internacional, el Comitè Paralímpic Internacional, Govern Metropolità de Tòquio i el Govern del Japó. Actualment, l'Equip de Promoció de la Igualtat de Gènere està treballant activament per a reunir possibles accions addicionals, incloses propostes per a deixar un llegat durador després dels Jocs. Decidim fer que els Jocs de Tòquio 2021 es consideren un punt d'inflexió en la història si mirem cap enrere molts anys després».

Per notícies difoses en diferents mitjans de comunicació, s’espera que el percentatge de participació de paratletes femenines represente més del 40 per cent del total d’esportistes que participaran en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020. Aquesta xifra significaria un augment respecte a edicions anteriors.

Esperem que RTVE, que tindrà els drets televisius de l’esdeveniment, faça una bona cobertura mediàtica que ajude a seguir visibilitzant l’esport adaptat. Rares vegades hi ha notícies sobre esportistes amb diversitat funcional en la televisió, com hi ha cada dia sobre esportistes, diguem-ne, «estàndard», i quan hi informen li donen més importància a la discapacitat de la persona que al resultat o marca aconseguida. És important que es difonguen informacions positives d’activitats en què participen dones i homes amb diversitat funcional  que poden servir de referents per a altres ciutadans i ciutadanes que també manifesten capacitats diferents.

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot
(publicat al Butlletí d'actualitat UJI Número CLXII 22/6/2021)