Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dimarts, 25 de maig del 2021

 

AMB CAMES QUE RODEN (137)

«L’Estratègia europea sobre els drets de les persones amb discapacitat 2021-2030»

Segons l’Eurostat (l’Oficina Estadística de la Unió Europea), el nombre d’habitants del vell continent era, el gener de 2020, de més de 447 milions. D’aquesta xifra, més de 228 milions eren dones. Les dades estimades per la nova Estratègia europea sobre els drets de les persones amb discapacitat, quant al nombre de persones que manifesten una diversitat funcional, són de 87 milions; dels quals, si aplicàrem la mateixa proporció entre els sexes, més de 45 milions serien dones, tot i que aquest total podria acostar-se als 52 milions perquè la prevalença de les dones en aquest col·lectiu és del 60 per cent i no del 52 per cent, com succeeix entre la població en general. És intolerable que un nombre tan alt de ciutadanes europees continuen sent objecte de segregacions inadmissibles en ple segle XXI. A més de per ser dones i manifestar unes capacitats diferents, que en molts casos s’oficialitzen amb un certificat de discapacitat, també són discriminades per raons racials, ètniques, religioses, d’orientació sexual, econòmiques, socials, etc.

Fa unes setmanes vam assistir al seminari web «¿Dónde están ellas? La Estrategia europea de discapacidad desde la visión de las mujeres», organitzat per Fundació ONCE i Fundació Cermi dones, l’objecte del qual era analitzar des de la perspectiva de les dones l’Estratègia europea sobre els drets de les persones amb discapacitat 2021-2030, adoptada per la Comissió Europea el proppassat 3 de març. L’objectiu que es proposa aquesta Estratègia és avançar cap a una situació en la qual, amb independència del seu sexe, origen racial o ètnic, religió o creença, edat o orientació sexual, totes les persones amb discapacitat a Europa puguen fer valer els seus drets humans, gaudisquen de la igualtat d’oportunitats i de participació en la societat i en l’economia, puguen decidir on, com i amb qui volen viure, puguen circular lliurement a la Unió Europea, independentment de les seues necessitats d’ajuda, i no patisquen cap discriminació. La nova estratègia contempla les diversitats, incloent-hi aquelles que són invisibles, des d’una perspectiva interseccional i d’acord amb l’Agenda 20/30 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. No obstant això, Ana Peláez Narváez, que entre altres càrrecs és comissionada de Gènere i Igualtat del Cermi Estatal, vicepresidenta del Cermi Dones i vicepresidenta del Comitè de l’ONU per a l’eliminació de la discriminació contra la dona, en la seua intervenció en l’esmentat seminari web afirma que no s’observa cap vincle directe; a penes quan hi fa referència a l’ocupació juvenil sembla que volguera citar l’objectiu 8 de l’ODS. Però no hi ha cap cita específica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, no se n’anomena ningun, i, per descomptat, el vinculat a la igualtat de gènere -l’ODS número 5- no s’esmenta ni es consideren les metes de l’Agenda 20/30 per a la seua aplicació.

Així mateix, Peláez comenta que a l’hora d’elaborar l’Estratègia tampoc s’han tingut en compte recomanacions prèvies com les del Pla d’acció en matèria de gènere de la Unió Europea 2021-2025, que diu que les dones amb discapacitat es troben en una situació especialment  desfavorable i, per això, s’assenyala que els seus drets han d’ocupar un lloc central en l’Estratègia 21/30. També recorda en un altre moment de la seua intervenció que en alguns àmbits, com per exemple transport i mercat interior, la Unió Europea comparteix competències amb els Estats membres. En altres com la salut, l’educació, la cultura, són aquests els que segueixen tenint la principal competència i la Unió Europea només els dona suport. Per tant, s’ha de tenir clar que els Estats membres segueixen sent els principals responsables de dissenyar la seua pròpia política en matèria de discapacitat que ha de desenvolupar, esperem que de manera millorada -com apunta Peláez-, aquesta Estratègia europea sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Una de les iniciatives reflectides en l’Estratègia és la creació de la Plataforma sobre Discapacitat, el propòsit de la qual seria fer el seguiment del desenvolupament de l’Estratègia, així com la compartició de les bones pràctiques en la seua aplicació en els àmbits estatals. La composició de l’esmentada Plataforma seria bàsicament la mateixa que tenia el grup d’alt nivell que vindria a substituir. Peláez destaca dos fets que haurien de donar-se en el nou ens. D’una banda, que fora obligatòria la participació de les persones responsables de les respectives direccions generals encarregades de les polítiques estatals sobre la matèria i no les persones en qui van delegant. I, de l’altra, que el 52 o el 60 per cent -tant s’hi val la xifra-, és a dir la majoria de persones amb discapacitat, que són dones, estiguen representades i compten amb veu específica en la Plataforma.

A més, s’hi diu que aquesta Plataforma sobre Discapacitat s’usarà com a fòrum per a intercanviar les observacions finals que reben els Estats membres de la Unió Europea sobre l’aplicació de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, per part del Comitè de l’ONU. Així com també està previst compartir en una pàgina web renovada de la mateixa Plataforma informació sobre bones pràctiques. Tant de bo, com diu Peláez, totes les dades que hi apareguen estiguen desagregades per sexe, edat i tipus de discapacitat, i que a més s’hi compartisca l’interès i la preocupació per la situació que viuen les dones i xiquetes amb diversitat funcional.

La veritat és que tota la intervenció d’Ana Peláez Narváez és molt interessant, per la qual cosa us recomanem que l’escolteu sencera. Està disponible en aquest enllaç de YouTube.


Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot