Benvingudes sigueu totes les persones que visiteu aquest racó i que llegiu els nostres escrits.

dilluns, 27 de gener del 2020


AMB CAMES QUE RODEN (122)

«El SIP AA i les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)»

Des de fa uns anys, les persones amb discapacitat residents a la Comunitat Valenciana poden obtenir la targeta sanitària SIP preferent identificada amb el distintiu AA que significa acompanyament, accessibilitat i suport. La condició principal per a sol·licitar-la en els Serveis d’Atenció i Informació al o a la Pacient (SAIP) dels centres de salut, centres d’especialitats o hospitals on reben atenció és presentar un document expedit pel metge o metgessa d’atenció primària, o l’especialista pertinent, en el qual conste que a la o el pacient se li ha de tramitar el SIP preferent AA per les seues circumstàncies personals.
En el cas de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), va ser el 2010 quan es va acordar concedir-les el SIP AA. Manuel Cervera, titular de la Conselleria de Sanitat en el govern de la Generalitat Valenciana en aquells temps, entre altres coses va afirmar que «aquesta targeta facilitarà l'acompanyament al cuidador principal, donarà al pacient un tracte personalitzat i coordinarà les seues cites per a escurçar en la mesura que siga possible la seua permanència en els centres sanitaris amb l'objectiu d'evitar la desorientació i ansietat que sofreixen aquests pacients en trobar-se en un lloc que no els resulta familiar». En la pràctica, per testimonis de primera mà que ens han arribat de persones titulars de l’esmentat SIP o d’acompanyants, sabem que la utilitat de la doble A és mínima. Per exemple, una tècnica que desenvolupa el seu treball en una entitat que atén persones afectades per TEA ens comentava que, de vegades, han d’acompanyar a alguna d’aquestes persones a un servei d’urgències i que amb la presentació del SIP AA l’única cosa que aconsegueixen és tenir preferència per a passar per triatge. No res més. Rebre atenció per part de la o del pertinent professional mèdic depèn de la gravetat de la urgència, que no és la qüestió que caldria revisar, sinó que un o una pacient afectada de TEA haja de passar tant de temps a la sala d’espera d’urgències com qualsevol altra persona usuària d’aquest servei.
L’espera en un servei d’urgències, que a vegades pot perllongar-se durant hores, es fa en la sala d'espera general i no una altra sala diferent, com hauria de ser si de veritat el SIP AA servira per a millorar l’atenció de les persones amb necessitats especials. Tenint en compte la manera en què les persones amb autisme integren la informació sensorial (visió en túnel, problemes en la integració simultània de la informació visual i auditiva…), compartir un espai amb molta gent els produeix molt de malestar i agreuja els episodis d’ansietat.
S’haurien de revisar els protocols d’aplicació dels avantatges d’aquest SIP preferent, promovent, alhora, la formació del personal sanitari en l’atenció de les persones amb diversitat funcional. I també és molt important que les persones usuàries, així com les seues famílies o representants legals –segons els casos-, denuncien tots els casos en els quals no reben l’atenció adequada.
No es tracta d’atorgar privilegis, que no és el que s’hi demana, sinó d’oferir les condicions adients, com ara -en el cas relatat- una sala d’espera diferent de la general, per ajustar-se a les necessitats reals de les persones amb diversitat funcional.

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot